Nikah İçin Gerekli Evraklar

Anasayfa  / Blog Listesi  / Nikah İçin Gerekli Evraklar

blog image

Nikah İçin Gerekli Evraklar

Evlenecek her çift nikah için gerekli belgeler konusunda tecrübesizlik yüzünden sıkıntı yaşayabilmektedir. Hazırlaması birkaç gün sürebilen bu belgeleri hazırladıktan sonra resmi olarak nikaha ve evlenmeye hazır olmuş olacaksınız. 2018 yılından itibaren ilçe müftülükleri de nikah için başvuru kabul etmektedirler.


Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler;


- Evlenme Beyannamesi 


-Sağlık Raporu 


-Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı ve Fotokopileri 


-İkametgah Belgesi 


-Vesikalık Fotoğraf


Listede bulunan gerekli belgeleri gerekli şekilde hazırladıktan sonra nikah işlemlerinizi gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. 


Evlenme Beyannamesi 


Bu belge nikah için gerekli olan tüm belgeleri topladıktan sonra en son almanız gereken belgedir. Tüm belgeleri topladıktan sonra evlenme beyannamenizi alarak belediyeye gidebilir ve evlenme başvurusunda bulunabilirsiniz. Evlilik beyannamesi belgesi, evlendirme dairesine yapacağın müracaat sırasında belediyede görevli evlendirme memurlarınca onaylanıyor.


Evlilik için Sağlık Raporu 


Evlilik için sağlık raporu alınması bir zorunluluktur. Özel hastanelerde bazı sağlık testleri yaptırabilirsiniz fakat evlilik için sağlık raporu alınmamaktadır. Sağlık raporunu aile hekiminizin onaylaması ve imzalaması gerekmektedir.


Evlenme muayenesi sonrası eşlerin evlenmeye engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının belirlenmesi için bazı tıbbi araştırmaların yapılması ve evlilik sağlık raporu alınması gerekiyor.


Evlenecek çiftlerden sağlık raporu istenmesinin nedeni kan gruplarının ve cinsel yollarla bulaşan herhangi bir rahatsızlığın bulunup bulunmadığının belirlenmektir.


Bazı belediyeler sağlık raporuna ek olarak çiftlerden ayrıca Akdeniz anemisi için kan alındı belgesi de istemektedir.


Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi


Evlenecek çiftlerden istenilen nüfus cüzdanı örneği kesinlikle son 10 yıl içerisinde değiştirilmiş, fotoğraflı, okunaklı ve T.C. kimlik numaralı olmalıdır.  Nikah dairesine nüfus cüzdanının aslı değil yalnızca fotokopisi teslim edeceksiniz ama başvuru yaparken görevli memura nüfus cüzdanın aslını da göstermek zorundasınız. Başvuru yaparken kimlik olarak sürücü belgesi kesinlikle kabul edilmemektedir.


Evlilik İçin Nüfus Kayıt Örneği 


Nüfus kayıt örneği belgesini yaşadığınız yerin nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Bu işlemi E-Devlet sistemi üzerinden de yapabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmeden önce belediyenizin bu belgeyi isteyip istemediğini öğrenmenizde fayda var. Çünkü bazı belediyeler nikah işlemlerinde nüfus kayıt örneği talep etmemektedir


Nikah İçin İkametgah Belgesi 


Muhtarlıktan ya da nüfus müdürlüklerinden ikametgah belgenizi alabilirsiniz.


İstenilen tüm evrakları topladıktan sonra 6 ay içinde evlilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu sürenin 6 olmasının nedeni almış olduğunuz belgelerin geçerlilik süresinin 6 ay olmasıdır.


Vesikalık Fotoğraf


Nikah için gerekli fotoğraflar renkli ve ön cepheden sivil giysilerle ve son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Nikah başvuru için istenilen fotoğraf sayısı ise belediyeden belediyeye göre değişiklik göstermektedir.

 

x
duguntrend.com sitesi çerezler kullanmaktadır. Devam ederek çerez politikamızı ve site kullanım koşullarımızı kabul etmiş olursunuz.Kabul Et ve Kapat